Als je een mooie huisstijl (hebt) ontwikkeld is het aan te raden om ook te kijken naar je powerpoint presentaties. Als je vaak een presentatie maakt is het lastig om alle elementen als tekst, plaatjes en huisstijl steeds opnieuw aan te maken en in te voegen.
Powerpoint biedt standaard sjablonen aan die je kunt gebruiken. Binnen de sjablonen zijn kleuren, lettertype, etc al opgemaakt.

In dit artikel leg ik uit hoe je zelf een sjabloon kunt maken.

Om een nieuw sjabloon te maken open je Powerpoint en ga je naar Beeld > Model > Diamodel. Je komt nu in een nieuw scherm. Hier kan je een opmaak aanmaken voor iedere slide. Tevens is het mogelijk om voor het titelblad een aparte slide in te stellen.

Titelblad

Om een titelblad aan te maken klik je op de rechter muisknop en kies je voor indeling invoegen. Maak vervolgens je titelblad op conform onderstaande werkwijze. De eerste nieuwe slide die je aanmaakt in een presentatie zal vervolgens altijd het titelblad zijn. Eventueel kan je de tekst op het titelblad ook weer bewerkbaar maken door een tijdelijke aanduiding in te voegen.

Tekst opmaken

In het diamodel kan je precies aangeven hoe de presentatie er uit moet zien. Kies hier voor de juiste font, je huisstijlkleuren, de juiste opsomtekens en pas ook bijvoorbeeld de kleur van de opsomtekens aan naar je huisstijlkleuren. Dit alles maakt dat een dia er als één geheel uit ziet.
Alles wat je hier in stelt komt terug op je uiteindelijke dia. Wil je bijvoorbeeld een extra tekstvak toevoegen druk dan op de knop tijdelijke aanduiding invoegen. Hierdoor krijg je in je uiteindelijke dia een bewerkbaar veld.

Afbeeldingen en Logo’s

Het is mogelijk om een afbeelding of een logo op elke slide te laten zien. Hiervoor moet je de betreffende afbeelding importeren op de dia binnen het diamodel. Kies vervolgens de juiste grootte en de positie.

Ook andere huisstijlelementen als een achtergrondafbeelding, lijnen en gekleurde balken kunnen op deze manier op elke slide zichtbaar worden.

Om de bewerker tussentijds te sluiten klik je op modelweergave sluiten.

Opslaan en gebruiken van je sjabloon

Als je helemaal tevreden bent over de indeling van je powerpoint presentatie klik dan op modelweergave sluiten. Je komt nu weer in de gewone bewerkingsmodule. Elke keer als je een nieuwe dia aanmaakt zal je gekozen opmaak terugkomen. Je kunt uiteraard meerdere modellen maken voor de verschillende slides. Als je klikt op het kleine pijltje onder nieuwe dia kan je een van je gekozen sjablonen kiezen voor de slide. De eerste dia die je aanmaakt zal altijd je titeldia zijn.

Sla vervolgens de lege presentatie op en gebruik deze elke keer als je een nieuwe presentatie moet maken.