Missing something - your day in a frame

De afgelopen weken heeft het hier min of meer in het teken gestaan van onvruchtbaarheid. Ik werk sinds een tijdje alweer als vrijwilliger voor Freya (vereniging voor mensen met vruchtbaarheidsproblemen) en afgelopen week hadden we de vrijwilligersdag. Naast het afronden van het magazine voor Freya en het maken van een illustratie voor dit magazine was het ook de geboortedag van ons IVF wonder. 6 jaar geleden is het alweer dat wij na jaren van wachten, verdriet en verlies ons mannetje in de armen konden sluiten.
Het heeft de wereld weer een stukje mooier gemaakt en het verdriet een beetje naar de achtergrond doen verdwijnen maar vergeten zijn we het nooit. 5 jaar van ons leven hebben we gevochten voor dit geluk. Om telkens weer hard te vallen als er weer een zwangerschap misliep. De moed is ons heus wel eens in de schoenen gezonken maar aan opgeven waren we (gelukkig) nog niet toe.  Achteraf is het makkelijk praten en zeggen dat het allemaal de moeite waard is geweest.
Naast een warm bad is Freya toch ook een “confrontatie” met al die jaren vechten. Zien hoeveel moois het op kan leveren maar ook zien dat er mensen zijn waarvoor het geluk niet was weggelegd. Hoe mooi en krachtig die mensen in het leven staan!
Geïnspireerd door die mensen en de verhalen die ik daar gehoord heb, heb ik een nieuwe illustratie gemaakt. Missen wat je niet of nauwelijks hebt gehad.  Het verkreukelde papier staat symbool voor de littekens die onvruchtbaarheid achterlaat. Je kan een papier weer gladstrijken maar de kreukels verdwijnen nooit helemaal.

Missing something - your day in a frame

Geef elkaar een dikke knuffel en maak er een fijne dag van.
Elja van der Laan – Your day in a frame