marge indesign overlappende foto's designbyelja studio eljaIndesign tips

Laatst was ik een aardige tijd op zoek naar een hele simpele oplossing voor een probleem binnen indesign. Omdat ik ze optie kennelijk zelf dus amper gebruik moest ik zelf goed zoeken. Ik deel deze Indesign tip dus graag met je.
Ik was begonnen aan de opmaak van een magazine en had de pagina’s opgemaakt als spreads. Dat is een fijne optie want dan zie je naast elkaar liggende pagina’s en kan je precies zien hoe de pagina’s van het blad eruit komen te zien.
Maar… toen bleek de bindwijze van het magazine veranderd te zijn. In plaats van een geniete versie bleek het een gelijmde versie te worden. En bij een gelijmde versie moet elke pagina los opgemaakt te worden met een marge.
marge indesign overlappende foto's designbyelja studio elja

Document setup

In plaats van de spreads opnieuw opmaken heeft Indesign gelukkig een hele fijne makkelijke optie om van spreads losse pagina’s met ieder hun eigen marge te maken. Als je gaat naar file -> document setup -> facing pages (of in het Nederlands: bestand -> document setup -> pagina’s naast elkaar) en daar het vinkje uitzetten dan zijn alle pagina’s losse pagina’s geworden.
Als aandachtspunt wil ik wel meegeven dat overlopende foto’s niet meegaan op beide pagina’s. Die opmaak zal je opnieuw moeten doen. Dan kan je meteen rekening houden met het feit dat een deel van de afbeelding zich in de marge bevindt. Overlopende afbeeldingen moeten dus een klein beetje verschoven worden om passend geprint te worden.
Ik leg de foto’s altijd op de papier rand. Een snelle manier bij losse pagina’s is de foto’s plaatsen, even een lijn trekken op de paginarand en deze lijn oplijnen met de paginarand van de naastgelegen pagina. Vergeet ook niet de lijn weer te verwijderen.